MENTALNO ZDRAVLJE


ČLANCI: #Mentalno zdravlje #Prilozi suradnika

Mentalno zdravlje: O kontroli

Trenutna vladavina epidemije korona virusa predstavlja izvanrednu situaciju u kojoj je naš dosadašnji način života poljuljan, mogućnosti ograničene te je potrebna hitna prilagodba novim životnim uvjetima. Ponekad nam se čini kao da se nalazimo u bezizlaznoj situaciji, potpuno neopremljeni i bespomoćni, što u nama izaziva strah i paniku. Djeluje nam kako su neki događaji izvan naše kontrole, a doživljaj kontrole u svakodnevnom životu osigurava nam mir, sigurnost, uvelike nam olakšava donošenje odluka te donosi zadovoljstvo i blagostanje

Mentalno zdravlje: Što nam slijedi?

Što nam slijedi nakon krize u kojoj se trenutno nalazimo? Brojni znanstvenici i liječnici nastoje pronaći odgovor na to pitanje te predvidjeti što nam slijedi u narednim tjednima i/ili mjesecima. Iako se iza takvih predviđanja vjerodostojni podaci utemeljeni na znanstvenim spoznajama, nijedno od tih predviđanja nije u potpunosti sigurno i zagarantirano.

Mentalno zdravlje: Neizvjesnost i izvori informacija

U mnoštvu informacija ističe se preporuka za odabirom pouzdanih i vjerodostojnih izvora informiranja, budući da primljene informacije značajno doprinose razvoju straha i panike, doživljaju kontrole, oblikuju ponašanje i strukturu svakodnevice. Zašto se to događa?
Strah od neizvjesnosti jedan je od ključnih strahova s kojim se trenutno suočava velik broj ljudi. Nagle i opsežne promjene ustaljenog načina života dovode do straha i nesigurnosti oko onoga što slijedi.

Što možemo i trebamo činiti kako bismo se osjećali dobro?

Pandemija korona virusne infekcije je središte pažnje svih nas u zadnje vrijeme. Pričamo o ‘koroni’, prevladava zabrinutost, strah, oprez, spominje se panika. U ovim okolnostima strah je normalna reakcija. I poželjna. 𝗦𝘁𝗿𝗮𝗵 𝗻𝗮𝘀 𝗰̌𝗶𝗻𝗶 𝗼𝗽𝗿𝗲𝘇𝗻𝗶𝗷𝗶𝗺𝗮, 𝗰̌𝘂𝘃𝗮 𝗻𝗮𝘀 𝗼𝗱 𝗻𝗲𝗽𝗿𝗼𝗺𝗶𝘀̌𝗹𝗷𝗲𝗻𝗶𝗵 𝗶 𝗿𝗶𝘇𝗶𝗰̌𝗻𝗶𝗵 𝗽𝗼𝗻𝗮𝘀̌𝗮𝗻𝗷𝗮 𝗶 𝗽𝗼𝘁𝗶𝗰̌𝗲 𝗻𝗮 𝗽𝗼𝗻𝗮𝘀̌𝗮𝗻𝗷𝗮 𝘀𝘂𝗸𝗹𝗮𝗱𝗮𝗻 𝗽𝗿𝗲𝗽𝗼𝗿𝘂𝗸𝗮𝗺𝗮 𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰̌𝗻𝗷𝗮𝗸𝗮 𝘀 𝗰𝗶𝗹𝗷𝗲𝗺 𝘀𝗽𝗿𝗷𝗲𝗰̌𝗮𝘃𝗮𝗻𝗷𝗮 𝘀̌𝗶𝗿𝗲𝗻𝗷𝗮 𝗸𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮 𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀𝗮.